Derfor er energimærkning vigtigt, når du leder efter bolig
Hvis du er på udkig efter drømmeboligen, eller allerede har udset dig dit fremtidige hjem, ved du sikkert også, at der er nogle vigtige dokumenter, der er værd at holde sig for øje, inden man skriver under på købsaftalen. Måske ved du allerede, at tilstandsrapporten er et af de dokumenter, der er værd at tjekke efter i sømmene. Men det er mindst lige så vigtigt at tjekke boligens energimærke inden køb.
Husets energimærke er et dokument, der siger noget om boligens energiforbrug og synliggør boligens energieffektivitet. Et energimærke gør det muligt for dig som køber at få et indblik i, hvor energiøkonomisk et hus er, og hvor meget det vil koste i varme og el at bo i.
Hvis et hus har et godt energimærke betyder det, at det er billigere i el- og vandforbrug. Det betyder også, at det holder bedre på varmen end et hus med et dårligt energimærke. Det er derfor en rigtig god ide at tage et grundigt kig på en boligens energimærke, inden du skriver under på købsaftalen, da det giver dig et indblik i, hvor meget det i sidste ende kommer til at koste at bo i huset.
Alle ejerlejligheder, andelslejligheder og huse til salg skal have en gyldig energimærkning, men regler for energimærkning afhænger af boligtypen. Nedenfor ser vi nærmere på, hvilke regler der gælder for hvilke boligtyper, så du kan være helt tryg, når du skal ud på boligjagt.
Gyldig energimærkning af ejer- og andelslejligheder
Når en ejer- eller andelslejlighed skal energimærkes er det hele lejlighedskomplekset, der vurderes og ikke kun den enkelte lejlighed. Alle ejer- og andelslejligheder skal have et gyldigt energimærke. Et energimærke i denne type bolig er gyldigt i 10 år, og det er bestyrelserne i foreninger, der skal sørger for at holde energimærkningen opdateret.
Energimærkning af enfamilieshuse
Hvis et enfamileshus er mere en 60 kvadratmeter skal det have et energimærke for at kunne sælges. En energimærkningsrapport viser steder i huset, der kan energioptimeres. Energimærkningsrapporten angiver også, hvor meget man kan spare både i CO2 og i kroner og øre. Det kan derfor også være en fordel for husejere at få lavet en energimærkningsrapport af hjemmet, hvis man overvejer at renovere. Energimærkning af enfamilieshus er derfor både en fordel for køber og husejer.
Energimærkning af udlejningsejendomme
Udlejningsboliger skal også have et energimærke. Dette har ligesom med ejer- og andelsboliger en gyldighed på 10 år. Det er ejeren og udlejerens ansvar at et energimærke på flerfamilieshuse og etageejendomme holdes opdatere og er gyldigt.
Hvilke boligtyper er undtaget for energimærkeordningen?
Der er faktisk en række boligtyper, der ikke behøver et energimærke. Det drejer sig om fritliggende ejendomme på under 60 kvadratmter, sommerhuse og feriehuse. Fredede bygning behøver heller ikke at have et energimærke. Hvis du har et kolonihavehus skal du heller ikke bekymre dig om at få energimærket det. Mindre bygninger såsom tilbygninger, udhuse og garager behøver heller ikke et energimærke.
Billede: Brandon Griggs / Unsplash.com