5 tips til at vælge den sundeste juice
Sommeren er lige om hjørnet, og hvad er mere læskende end et iskoldt glas juice, når varmen rammer? Desværre er ikke alle slags juice lige sunde. Se her, hvordan du får den sundeste juice med hjem fra indkøbsturen.
1. Vælg de vigtige vitaminer og gå uden om koncentrat
Når juice er fra koncentrat, er saften fra råvarerne blevet varmebehandlet og ofte omdannet til pulver, inden koncentratet blandes med vand og sælges som juice i butikkerne. Men mange af de vigtige vitaminer som frugt og grøntsager er fulde af, dør i processen, fordi vitaminerne ikke overlever opvarmningen.
2. Friske frugter er bedst
Selvom en juice sælges som “friskpresset”, kan der være gået lang tid fra frugterne blev plukket, før de rent faktisk presses. Med andre ord kan friskpresset juice faktisk godt være gammel. Vælg derfor en producent, der sikrer en kort en vej fra jord til bord
3. Undgå behandling som pasteurisering
HPP Pasteurisering forlænger holdbarheden. Det betyder, at juicen kan have svuppet rundt i kartonen længe, før du skænker den op i glasset. Når juicen bliver pasteuriseret, mister den vitaminer, fordi saften opvarmes i processen, og det er ikke alle næringsstoffer, der kan tåle de høje temperaturer. Som løsning bruger nogle juiceproducenter HPP (High Pressure Processing), som skulle være mere skånsomt, men også ved HPP går vitaminer tabt.
4. Koldpresning og økologi er afgørende
Kvaliteten af juice afhænger også af, hvilken metode man bruger til at presse råvarerne. Koldpresning er den metode, som bevarer mest af råvarens smag og næring. Nogle producenter koldpresser med en almindelig slowjuicer, men råvarernes temperatur undervejs i processen er også vigtig. Så vælg en juice, der er koldpresset ved den helt rigtige temperatur.
5. Gå efter grøntsager
Klassisk juice med æble eller appelsin indeholder betydelige mængder af syre, som en stor del af os i forvejen har for meget af i maven. For meget syre kan give mave/tarmproblemer, og det kan grøntsagsjuice afhjælpe, fordi grøntsager indeholder base, der balancerer ph-værdien i tarmene.
Billed: Zlatko Đurić / Unsplash.com